tirsdag 26. oktober 2010

LOCALS DISCUSSING THE FUTURE, SUSTAINABILITY & CITY DEVELOPMENT IN BERGEN

Tekst: Erik Madsen , BYAVISEN

see this article: http://byavisen.net/2010/10/aktuelt/%E2%80%93-bergen-b%C3%B8r-bli-en-moderne-storby
BERGEN BØR BLI EN MODERNE STORBY

BYBANEN: Bybanen vil stå sentralt i byplanleggingen fremover. Fremtidige bebyggelser vil trolig komme i områdene rundt bybanestoppene,.  Foto: Silje Stavrum Norevik

Nye byggeprosjekter bør settes i gang langs Bybanen for å gjøre Bergen til en mer moderne storby i fremtiden. Det mener både bystyrepolitiker Tor Woldseth (Frp) og rektor Marianne Skjulhaug ved Arkitekthøgskolen i Bergen.

Både Woldseth og Skjulhaug er opptatt av hvordan Bergen skal se ut i fremtiden.
– Det er altfor mange tomme, store arealer som vi kunne benyttet mye bedre. Vi trenger større bydeler slik at ikke de som bor i Åsane og Laksevåg skal måtte reise inn til byen like ofte, sier Woldseth, som sitter i komité for miljø, klima og byutvikling.
Han mener Bergen må kjenne sin plass som den nest største byen i landet.
– Vi må bestemme oss for hvilken by Bergen skal være. Skal vi utgi oss for å være en jord- og landbrukskommune eller en by? spør han retorisk, før han legger til:
– Bergen er Norges nest største by og vi må starte med å bygge flere boliger. Vi skal være en i større grad moderne storby. Byen er i tillegg lite egnet for jordbruk. Områdene hvor Bybanen passerer, vil være naturlige steder for nye boliger.
Politikeren er heller ikke fornøyd med landskapet som møter de reisende bybane-passasjerene på vei mot Flesland.
– Det er bare tull at mye av begivenhetene er bondeland og kuer. Oppover mot flyplassen med Nordåsvannet er det store areal som kunne vært brukt til nye boliger. Det finnes mengder med landområder som ligger godt til rette for flere boliger og fine eiendommer, sier han.
Nye stemmer
Også rektor Marianne Skjulhaug ved Arkitekthøgskolen mener områdene på veien mot Flesland ligger til rette for byforhold.
– Hele området mellom Nordåsvannet og Flyplassveien bør utvikles til en ny bymessig struktur. Området sør for denne veien bør settes av til ulike former for matproduksjon i kombinasjon med turområder, sier hun. Skjulhaug er opptatt av byens stolte bygningshistorie, men også hun ønsker forandringer innenfor den bergenske arkitekturen.
– Det er fantastisk å oppleve historiske og virksomme områder i byen. Bergens historiske bykjerne er dagens funksjonelle sentrum, noe som skiller seg fra hovedstaden vår, sier hun og fortsetter:
– Bergen har mange kvaliteter og har nok Norges mest karakteristiske bysentrum. Likevel ville det vært flott om noen nye stemmer kunne slippe til, som et eksempel har arkitekten Rambø tegnet et fantastisk forslag til avslutningen av Skuten som ville løftet den arkitektoniske ambisjonen i byen.
Viktig balanse
Rektoren trekker frem viktigheten av kontrastene mellom det historiske og det nyskapende for en by.
– Byen er et felles minne, en stor historiebok som gir oss tilhørighet og forståelse for hva og hvor vi kommer fra, samtidig som byens endringer vil åpne for en fremtid, forklarer hun.
Bybanen vil stå sentralt i byplanleggingen fremover. Fremtidige bebyggelser vil komme i områdene rundt bybanestoppene, ifølge Skjulhaug.
– Bybanen vil helt sikkert bli stammen i bystrukturen fremover. Men en fortetting av byen er ikke uproblematisk og krever mye av innbyggere, utbyggere og politikere. Byutvikling gjør at det må forskes på nye bymodeller som kan oppfylle de drømmene om å bo og leve et godt byliv, hevder hun.
Rektoren har også noen oppfatninger om Oslo og Bergen i forhold til moderne og nyere bygg.
– Nybygging fører med seg både gode og dårlige eksempler. Operaen er helt unik, ikke bare i nasjonal sammenheng, men internasjonalt også. For Bergen er det kanskje Grieghallen som var siste tilskudd av banebrytende karakter. Bergens styrke ligger i sentrumsnære områder med mulighet for å bo med barn og naturen tett på, forteller hun.




NYTT OG GAMMELT: I Bergen sentrum kombineres det gamle og det nye. Rektor Marianne Skjulhaug ved Arkitekthøgskolen i Bergen synes det hadde vært fint om nye stemmer kunne slippe til når det gjelder utviklingen av byen.
Nytenkning
Kyrre Holmeseth er masterstudent ved Arkitekthøgskolen i Oslo. Han er selv oppvokst i Bergen, og driver for tiden prosjekter i byen, uten at han vil røpe hva han jobber med.
Studenten mener Bergen bør være moden for en nytenking innenfor arkitekturen.
– Personlig mener jeg at vi må tørre å gjøre noen nye ting som kan sette oss litt på arkitektur-agendaen, slik at vi ikke bare lever på det gamle. Vi må ikke være redde for å ha bygg som ser annerledes ut, sier han og legger til:
– Bergen skiller jo seg ut ved måten byen forholder seg til den gamle bebyggelsen og hvordan vi bygger arkitektur i terrenget i fjellsidene. Balansen mellom gammelt og noe nytt kan skape interessante kontraster, forklarer han.
Bergensk patriotisme
Den særegne og stolte tilhørigheten hos byens innfødte vil gjøre det vanskeligere for nytenking når det kommer til arkitektur i Bergen, i følge Holmeseth.
– Bergensere sin personlighet er vel et lite resultat av at vi kommer fra en by med gammel og sterk historie. Det hadde nok blitt store protester om det skulle blitt gjort noe med Bryggen.
Holmeseth synes likevel balansen mellom fortiden og nåtiden kommer dårlig ut når det nye bygget til Gulating lagmannsrett skal stå klart neste år.
– I stedet for å gi et nytt byrom som åpner seg mot plassen og lille Lungegården, blir det nå et kraftig volum som stenger inne den gamle brannstasjonen, sier han.
Også Holmeseth tror holdeplassene langs Bybanen vil være med på og skape nytt liv og flere boligområder i fremtiden.
– De fremtidige stoppene langs banen bør kunne legge grunnlag for en større by, med steder hvor man ønsker å reise til, som man ikke finner i sentrum, forklarer han til Byavisen.

SIGNALBYGG: Grieghallen er det nyeste bygget av banebrytende karakter i Bergen, mener rektor Marianne Skjulhaug ved Arkitekthøgskolen i Bergen.
Foto: Silje Stavrum Norevik

Tekst: Erik Madsen , BYAVISEN

see this article: http://byavisen.net/2010/10/aktuelt/%E2%80%93-bergen-b%C3%B8r-bli-en-moderne-storby

fredag 22. oktober 2010

NORWEGIAN GOVERNMENTS WORK ON GIVING ECONOMIC VALUE TO NATURE-SERVICES

Norge vurderer nå å lage en rapport som vil kartlegge den økonomiske verdien av de tjenesten naturen gir oss. Dette vil være en nasjonal oppfølging av FNs såkalte TEEB-rapporter.
- Vi vurderer å lage en norsk rapport om verdien av økosystemtjenester og naturmangfold, sier miljø og utviklingsminister Erik Solheim. Målet er at også de økonomiske verdiene av intakt og mangfoldig norsk natur blir vurdert før det tas beslutninger som kan ødelegge naturen, sier han.
Under det store naturtoppmøtet i Nagoya i Japan i dag ble den avsluttende TEEB-rapporten lagt frem. TEEB står for The Economics of Ecosystems and Biodiversity, et system for å kartlegge hva de tjenestene vi får fra naturen, som flomsikring, mat, rent vann og luft, pollinering og mye annet, er verdt i kroner og øre. Nå kan det altså også bli aktuelt å lage en slik oversikt nasjonalt.
- Å fastslå den økonomiske verdien av naturen vil vise at å ta vare på den er en god investering og fornuftig samfunnsøkonomi. Samtidig vil det trolig vise at mange tiltak som ødelegger naturen vil være dårlig samfunnsøkonomi i det lange løp. Taper vi for eksempel mangfoldet i beite- og slåttemarker mister vi ikke bare vakre blomsterenger, men også en rekke insekter som er svært viktige for pollineringen av planter som produserer frukt og bær, sier Solheim.


http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/aktuelt/nyheter/2010/Vil-vurdere-verdien-av-okosystemtjenester.html?id=621519

http://www.naturmangfoldaret.no/aktuelt/a-gjore-naturverdier-okonomisk-synlige

torsdag 30. september 2010

URBAN AGRICULTURE HIGH SCHOOL IN NEW YORK!!!

Today a new school is born and important change is rolling forward towards our alternative legacy!!!!

from http://farmtogethernow.org/2010/09/30/urban-ag-high-school/
September 30, 2010

We just got this press release about an exciting development in education out in New York:

Just Food and Partners Announce Launch of Farm School NYC:
The New York City School of Urban Agriculture
Just Food and an alliance of local horticultural and food justice organizations are pleased to announce the official launch of Farm School NYC: The New York City School of Urban Agriculture.  The school will offer a unique, community-based certificate program with enrollment beginning in January 2011.  The mission of the school is to provide comprehensive professional training in urban agriculture, while spurring positive local action on issues of food access and social, economic and racial justice.
Community gardens and urban farms throughout the city will serve as outdoor classrooms, and their neighborhoods and gardeners as inspiration for a vibrant, fair local food system that nourishes bodies and minds.  Training programs will be accessible to adults of all educational backgrounds and income levels.  In particular, Farm School NYC targets New York City residents unable to access traditional agricultural education and for whom skills in urban food production can contribute to reduced hunger and diet-related diseases that disproportionately affect low-income city residents.
“For the first time, New Yorkers and city dwellers from all over will have access to agricultural training that directly relates to the unique setting of urban agriculture,” says Karen Washington, a nationally-recognized urban farming pioneer from the Bronx, and a member of the school’s Executive Board. “We grow it so we know it, and we’ve shown that city farming can make a huge difference in the health and nutrition of low-income urban communities.”
Farm School NYC will offer instruction in sustainable agriculture, entrepreneurship and food systems management.  “Our goal for the school is to build and share knowledge within our communities and improve local access to healthy food throughout the city,” said Jacquie Berger, Executive Director of Just Food. “By bringing urban farming skills to a much broader population, Farm School NYC will magnify the impact of urban agriculture on community health in New York City and beyond.”
Learn More:  Visit Farm School NYC’s website: www.justfood.org/farmschoolnyc
FOR MORE INFORMATION CONTACT:
Molly Culver & Eric Thomann
Interim Co-Directors
Farm School NYC, Just Food
212-645-9880×224
farmschoolnyc@justfood.org

PAST AND EXITING NEW PUBLICATIONS FROM TINAG

http://www.criticalcities.net/



Also check out TINAG´s page at : http://www.thisisnotagateway.net/
Upcoming festival 22nd - 24th October in London!

"Alongside the general open call the festival will include activities from across the globe that interrogate and propose new futures for ‘The Corporation’- otherwise known as Financial Districts / The City / Central Business District’s / Downtowns.
Despite their uniqueness ‘Financial Districts’ are erroneously understudied. This may in part be due to a perception that they are banal, sanitised non-places, perhaps even benign. It is likely that the difficulty in accessing and penetrating the real or illusory boundaries around these sites, might also contribute to a gap in knowledge.
A contemporary interrogation of these spaces, by a spectrum of disciplines and approaches, is vital as the current crisis of capitalism can be traced throughout these ‘financial service centres’. Since the decline of European communism twenty years ago these unique spaces have been rapidly built across the globe with noteworthy similarity. Recently in centres such as London, discussions about how these spaces may be re-understood and re-used, have begun – no doubt accelerated by predictions that financial and business services are expected to rapidly decline.
Desired, celebrated, ignored, distrusted or transformed into sites of protest – what can we learn about the most avant-garde spaces of modern capitalism? What does this mean for the future of how we might conceive of cities and our lives within them? Do these spaces allow us a clear view into how we may live our lives in the 21st century?... "

FARM TOGETHER NOW : DISCOVERING MORE AND MORE UF NETWORKS

http://farmtogethernow.org/

SOME MORE ARLENE BIRT : VISUAL COMMUNICATIONS OF FOOD BACKGROUNDS

Background Stories: Visual Communication of Food Backgrounds . 2006

Visit www.backgroundstories.com for the current project.
Masters Thesis from Design Academy Eindhoven, The Netherlands.

To encourage consumer awareness of how their food choices affect not only themselves, but also global environment and society, consumers need to feel a connection with the environmental, social and economical impacts of their foods.
This thesis is a case for a new direction in product labeling, corporate communication and advertising.
For the exploration of this topic, a focus is taken on foods. As an industry, food already has a high level of trace-ability, due to growing food safety concerns (especially following outbreaks of Foot and Mouth and other such diseases), and consumer demand.
As indicators to support this argument, social and environmental issues are growing in importance in both the corporate sphere and in the public eye. Corporate violations of social responsibility have threatened consumer trust, and thereby lead to a greater consumer demand for information, which thus causes increased transparency on the part of corporations. In business, there is a need to communicate on changes towards social-responsibility. In advertising, the changing role of the ‘brand’ and the continual evolution of advertising (currently away from image-based (ego) appeal) highlight a need for a new direction in marketing communication. Technology already allows such viewing behind the product: using search and tracking tools such as Google, GPS, RFID and RFD tags, consumers can pinpoint and track products through their virtual networks.

Designers are in a prime position to be able to communicate complex background information to consumers. Stefano Marzano of Phillips Design says that as designers, “if we can’t change the nature of people, we can affect their behavior: By designing the environment.”

Much like the Nutrition Facts label changed consumer behavior because it made direct connections between the nutrients of the food and individual health – over time – such communication on the backgrounds can change consumer purchasing behavior. The ‘dolphin-free tuna’ label is another example of this established connection: between buying tuna and harming dolphins. Prior to the money that was put into media to communicate the message behind the ‘dolphin-safe’ mark, consumers were unaware of the connection.

VISUALIZING GROCERY IMPACTS


Visualizing Grocery Impacts is a data-driven and interactive installation that will help individuals better understand how their daily purchases have global social and environmental impact. In an installation which mimics a super-market, products with custom labels can be collected from the shelves by visitors, and scanned with a barcode reader that will project interactive and visual information on the productʼs background impacts (including global, ecological, political, social and cultural impacts) onto a nearby wall. The variety of visual background stories presented will display information with an activist intent as well as in a positive light to motivate consumers toward more conscious purchasing decisions. The installation will provide an innovative approach to understanding sustainability: as an intersection between digital data and the physical world.


Arlene Birt
email: arlene (at) arlenebirt.com
www.arlenebirt.com
Arlene designs for the communication of backgrounds: bringing cultural, environmental, political and historical stories into focus.
With roots in the Midwest U.S. and a background in journalism, advertising, sustainable development, graphic and product design, Arlene graduated with a Masters in Humanitarian Design at Design Academy Eindhoven (the Netherlands). She is an occassional design writer and was a 2004-05 Fulbright grant recipient to the Netherlands, where she focused on the visual explanation of product life-cycles. She's currently fascinated by telling visual stories with brand public relations agency Haberman and mapping the 'water flows' of the Twin Cities. Arlene is adjunct faculty of the Minneapolis College of Art and Design Sustainability Certificate program and catalogs critique and inspiration for the visual communication of background stories on www.arlenebirt.com/blog.


tirsdag 28. september 2010

BERGEN PILOT CITY FOR RE-DESIGN

Pressemelding , 28.09.2010

Miljøvernminister Erik Solheim lanserte i dag Bergen som pilotby for Redesign.  Det er et arrangement som setter fokus på forbruk og gjenbruk. - Skal vi klare omstillingen til lavutslippssamfunnet, må vi lære å bruke ressursene smartere og annerledes enn vi gjør i dag, sier Erik Solheim.


Redesign er et arrangement som Klimaløftet og Bergen kommune inviterer hele byens befolkning til på Torgallmenningen 23. oktober.  Pilotprosjektet skal vise i praksis hvordan vi kan ta bedre vare på tingene våre og gjenbruke dem. Øvrige samarbeidspartnere er FN-sambandet, Framtidens byer, Grønn Hverdag, Fretex og Bergen Interkommunale Renovasjonsselskap.
Redesign arrangeres på Torgallmenningen hvor det vil det være en kombinasjon av ulike informasjonsstands, aktiviteter som viser gjenbruk i praksis og moteoppvisning med redesignede klær. Redesign er også en utstillingsplass der flere hundre organisasjoner og håndverksbedrifter er invitert il å vise frem sine aktiviteter og eskempler på gjenbruk.  Det blir også et eget sceneprogram og en konsert med bandet The New Wine.
Arrangementet inngår i Klimauken i Bergen og innleder starten på FN-sambandets Internasjonale uke. - Vi setter søkelyset på forbrukskulturen vår og hvordan vi bruker ressursene. Gjennom redesign og gjenbruk forvaltes ressursene på en kreativ måte, samtidig som vi får en miljøgevinst, sier byråd Lisbeth Iversen.
Bergenserne inviteres til å ta med egne redesignede produkter og vise dem fram på Torgallmenningen den 23. oktober.  Premie for mest originale produkt utdeles under arrangementet. Egen Facebook-side er opprettet der informasjon og tips blir lagt fortløpende ut: www.facebook.com/redesign.gjenbruk.

tirsdag 21. september 2010

"TAPPED" - DOCUMENTERY ON NORWEGIAN BROADCASTING TONIGHT

This interesting documentary shown on NRK2 tonight (21092010) is an interesting comment on who owns nature resources and who will control and enjoy the businesses deriving from them.

see also this article on the movie : http://www.examiner.com/indie-movie-in-washington-dc/documentary-film-tapped-exposes-dangers-of-the-bottled-drinking-water-industry

Or visit the site of the Norwegian Broadcasting NRK2 : http://www.nrk.no/nett-tv/direkte/nrk2/


ALTERNATIVE LEGACY RECIPES BOOK

This  is  a small introduction to local food; the  seeding, planting and caretaking of the  vegetable garden and the harvest possibilities within the 100-mile diet circle
of Bergen city, on the West Coast of Norway. 
The book is a result of photos taken of the plants followed from seed to fruit during the diploma period, and the investigations concerning production of food on an artisan level and nutritional facts and numbers that become relevant on this level of planning, education and action.Enjoy! 
 Altenative legacy recipes e book-laura ve
View more presentations from Laura Ve.